Večer s pivním someliérem Alešem Dvořákem

Ing. Aleš Dvořák, pivní someliér, a mezinárodní profesionální degustátor, dříve šéf varny a podsládek v pivovaru Budweiser Budvar dorazí do Boutique hotelu RADUN a ve čtvrtek 29.3.2018 od 18:00 hodin se návštěvníci restaurantu REPUBLIKA z úst tohoto známého pivního sommeliera dozví spoustu zajímavého o pivu, jeho degustaci, párování piva s jídlem a mnoho dalších věcí. Ne náhodou to bude na zelený čtvrtek, protože s Alešem Dvořákem symbolicky narazíme originální „zelené“ pivo BUD B:STRONG – speciál, který byl uvařen před více než 6 měsíci z čerstvých zelených hlávek žateckého chmele.

Originální „zelené“ pivo exkluzivně v Restaurantu REPUBLIKA

Tento pivní speciál vaří v Budějovickém Budvaru pouze jednou do roka. Limitovaná edice speciálu BUD B:STRONG je totiž uvařena z čerstvých hlávek Žateckého poloraného červeňáku načesaných jen několik hodin předtím na chmelnici U Splavu, ve slavné lokalitě „Údolí Zlatého potoka“ u chmelařské obce Blšany. Teprve po rekordních 200 dnech ležení, nastává čas vychutnat si toto nejvyzrálejší české pivo s jemnou hořkostí a plnou chmelovou vůní. BUD B:STRONG však není pro každého – tento výjimečný ležák se objeví pouze ve vybraných restauracích v České republice i v několika dalších zemích.

Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější hořkost ve srovnání s chmelem sušeným. Čerstvý chmel se musí zpracovat ve stejný den, kdy byl načesán. Proto patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny a v pivovarské praxi se používá jen zcela výjimečně. Navíc pivo chmelené ze 100 % výhradně čerstvým chmelem je možné uvařit pouze v pivovaru, který má varnu vybavenou tzv. „chmelovým cízem“. Ten odstraňuje chmelové mláto z mladiny na konci chmelovaru. Budějovický Budvar je jedním z pouhých tří českých pivovarů, které chmelovým cízem disponují. Pivovary, které vaří pivo z chmelových granulí nebo extraktů, chmelový cíz nemají, neboť takové zařízení nepotřebují.