Přijďte si užít Medové labužnické menu

Naše Denní labužnické menu můžeme až do 25.10.2021 nazvat “medové”, protože tato jedinečná přírodní ingredience je v každém z jeho chodů. Přijďte do Restaurantu REPUBLIKA ochutnat, jak radunští kuchaři David Kocvelda a Eva Gajdůšková tuto jedinečnou potravinu zapojili do svých pokrmů. 

Med byl odjakživa spojován s něčím božským. Ať už měl být božím výtvorem, darem, nebo pokrmem. Je to vcelku pochopitelné, vždyť už od starověku je považován za jednu z nejcennějších potravin, resp. superpotravin. O síle medu věděl například i Sir Edmund Hillary, kterému med pomohl v roce 1953 jako prvnímu zdolat Mount Everest. Tato „hustá sladká šťáva připravená včelami z rostlinných šťáv a pylu, které včely v útrobách přeměňují a ukládají do buněk plástů“, jak ji popisuje Slovník spisovného jazyka českého, je prospěšná pro srdce, játra, žaludek i mozek. Napomáhá růstu, posiluje kosti, má povzbuzující, uklidňující a antiseptické vlastnosti, pomáhá při chudokrevnosti, nachlazení i astmatu. Kromě vysoké energetické hodnoty obsahuje téměř 180 látek prospěšných pro lidský organismus, včetně vitamínů, železa, vápníku, hořčíku, glukózy a fruktózy. 

MEDOVÉ MENU

předkrm

gratinovaný čerstvý kozí sýr z Vizovické farmy, ořechovo-medová krusta

… 130 Kč

polévka

pastinákový krém, hrušky, med

… 100 Kč

hlavní chody

candát na másle, cizrna, omáčka z černého piva a medu, konfitovaný pórek

… 340 Kč

marinované hovězí hrudí z farmy Rudimov, bramborové pyré, česnek, hrášek

… 360 Kč

dezert

Radůnský medový řez, krém z bílé čokolády, švestky

… 120 Kč